De term Bed & Breakfast (afgekort b&b) betekent letterlijk ‘bed en ontbijt’.

In België noemen we het ook wel logies met ontbijt of gastenkamer/Chambres d’Hôtes

bord

Het begrip Bed & Breakfast is afkomstig uit Engelstalige landen. Hier bestaat al een aantal jaren een volledige Bed & Breakfast-sector met bijbehorend classificatiesysteem.

De definitie van een bed & breakfast luidt als volgt: (zeer ALGEMENE definitie) Ieder Europees land hanteert zijn eigen regels !!!!!

‘Bed & Breakfast is een overnachtingaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woonhuis of bijhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis en heeft maximaal 7 kamers’.

Toelichting ‘toeristisch en veelal kortdurend verblijf’:
Het gaat in dit verband om een ‘toeristisch verblijf’, hiermee wordt nadrukkelijk ook zakelijk toerisme bedoeld. Het begrip ‘kortdurend’ is opgenomen om duidelijk te maken dat het niet gaat om bijvoorbeeld wonen of seizoenrecreatie.

Toelichting ‘woonhuis of bijhuis’:
Deze begrippen mogen breed geïnterpreteerd worden. Het gaat er om dat de eigenaar/exploitant in hetzelfde (bij)gebouw woont. Een B&B kan dus best in een kasteel of boerderij zijn gevestigd.

Toelichting ‘grens zeven kamers’:
Bij een B&B met meer dan zeven kamers wordt er ingeboet aan kleinschaligheid en persoonlijke aandacht en gaat de accommodatie bovendien al te veel op een pension of hotel lijken. Een Bed & Breakfast met meer dan zeven kamers is moeilijk te runnen door één of twee personen en zal personeel moeten inschakelen. De inzet van personeel doet afbreuk aan het persoonlijke karakter van de B&B. Uit recente marktgegevens blijkt dat het omslagpunt van een kleinschalige B&B naar een commerciële B&B bij zeven kamers ligt. Ook in Engelstalige landen en bijvoorbeeld Frankrijk is een grens van zeven kamers heel gebruikelijk. Een B&B valt in beginsel niet onder de horeca (lees: Hotel, Restaurant, Cafe).

Hoewel de sector in België en Nederland nog niet te vergelijken is met die in Engels-en Frans talige landen, vindt er momenteel wel een inhaalslag plaats. Zo zijn er tussen 2000 en 2006 maar liefst meer dan 1000 B&B’s in Nederland en Belgie gestart en heeft de sector zelfs een eigen classificatiesysteem. In Belgie ingegaan 1 januari 2011.