Wandelen in de Voerstreek:

Altenbroekwandeling (10 km)
Een van de wandelingen die in ‘s-Gravenvoeren van start gaan is de Altenbroekwandeling van ruim 10 kilometer. Deze voert je door het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek tussen ‘s-Gravenvoeren en het Nederlandse Noorbeek. Het dankt zijn naam aan Kasteel Altembrouck, dat je onderweg vanuit de verte ziet liggen. Het kasteel was in de 14de eeuw een leengoed van de heren van Dalhem. Het huidige complex is het resultaat van vele verbouwingen en uitbreidingen, Wandelen in de Voerstreekmaar doet door de overwegend witte kleur toch aan als één geheel. Je kunt er feestelijk en duurzaam overnachten. De wandelroute is heuvelachtig, maar de klimmetjes in dit westelijk deel van de Voerstreek zijn nog niet zo hoog.

Bronnenwandeling (8 km) Mooiste wandeling van Belgie 2014.
Een van de mooiste wandelingen in de Voerstreek gaat van start in Sint-Martens-Voeren: de Bronnenwandeling van 8 kilometer. Deze tocht voert langs de fraaiste plekjes in de streek: fotogenieke panorama’s, holle wegen, boomgaarden, kapelletjes, het dorp Sint-Pieters-Voeren, het vakwerkgehucht Veurs, de bron van de Veurs, de langste spoorwegtunnel van België, een imposant viaduct en wijngaard Krindael. Heb je in de Voerstreek slechts tijd voor één wandeling, kies dan deze. Trek wel laarzen of waterdichte schoenen aan. Het parcours is waterrijk en het pad kan drassig zijn.

Uit eten in de Voerstreek
De Voerstreek kent een rijke culinaire traditie, met onder meer appel- en perenstroop (Voerstroop), bloedworst, forel, het Voerdrupke (likeur), kersenbier en andere biertjes, (appel)wijn en bijzondere kaasjes als Bouquet des Moines en Hervekaas. In veel restaurants kun je streekgerechten bestellen. zie voor adressen eten/drinken: klik hier

Kastelenwandeling (9 km)
Aan de rand van Teuven tref je twee fraaie kastelen: Hof de Draeck en Sinnich. Beide zijn niet van binnen te bezichtigen Zicht op Teuven(al kun je in Hof de Draeck terecht als hotel- en restaurantgast), maar van een afstand te bekijken tijdens de Kastelenwandeling van 9 kilometer. Een korte karakterisering: vertrek vanaf de kerk in Teuven in westelijke richting naar het gehucht Nurop. Ga daar rechtsaf, steek de Gulp over en stijg via de hellingbossen tot je op het plateau boven Teuven komt. Je slaat rechtsaf en komt na enige tijd langs het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ‘elektrische draad’.Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ‘elektrische draad Deze draad scheidde tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal Nederland van bezet België en had een dodelijk effect. Iets verderop zet je de afdaling naar Teuven in en loop je langs het kasteel van Sinnich. Hier vestigden zich in de 13de eeuw kanunnikessen van Sint-Augustinus. Deze gemeenschap stond slechts open voor dochters van adellijke families en was welvarend genoeg om prachtige gebouwen te laten optrekken. Vooral de langgerekte voorgevel in Lodewijk XV-stijl (1754) is de moeite waard. De Romaanse toren is een overblijfsel van de kerk uit 1297. Het kasteel is nu privé-bezit. Bij het binnenwandelen van het hoger gelegen deel van het dorp zie je kasteel Hof de Draeck liggen. Hier resideerden de vroegere heren van Teuven. Het bakstenen kasteel dateert uit de 17de eeuw en heeft een U-vorm. Opvallend zijn de kalkstenen hoekbanden, S-vormige muurankers en kloosterkozijnen met kalkstenen omlijsting. Tegen de voorgevel vind je een marmeren gedenksteen uit 1663 van de familie Draeck, die het kasteel zijn naam gaf.